• Byta skarndäck, dvs. yttersta brädan i mahogny, runt hela båten (ca 24m).

När jag i rivningsskedet avlägsnade alla ”förbättringar” som tillkommit under åren, så plockade jag bort en mängd mystiska ”liggande” mahognybitar som ersatt den ursprungliga relingen. Då avslöjades ett skarndäck som var så sönderborrat, lappat och även i övriga avseenden så dåligt skick att det bara var att byta ut. Här hittade jag även orsaken till rötangreppet i översta bordet – en dålig lask i skarndäcket, som stått och läckt en längre tid.

Jag arbetade i två hela dagar med att hugga bort pluggar och lirka upp ca 450 gamla bronsskruvar, men det var skönt att få bort de fula skarndäcken i ett stycke. De är värdefulla som mallar för de nya!

De flesta gamla bronsskruvar släpper utan större besvär. Men det gör inte alla, en del har urlakade eller söndervittrade skallar, andra går helt enkelt av. Med hjälp av en smal borr, borras då ett litet hål rakt ner i skruvskaftet. Och med en ”grispick” – en motgängad konisk skruvutdragare av god kvalité, monterad i skruvdragaren – skruvas återstående bit försiktigt ut. Ett pilligt och tidskrävande, men nödvändigt arbete.

Jag la genast en beställning på mahognyplank till nya skarndäck hos Pondus Snickeri. Men det var dålig tillgång på bra mahogny i Stockholm vid den här tiden och jag fick vänta mycket länge, över en månad, innan Linus fått fram virke av den rätta kvalitén. Men när den väl kom var den värd att vänta på. Pondus Snickeri hyvlade planken till rätt dimension.

De främre mest böjda delarna av skarndäck (ca fyra meter), sågades ur de 45 cm breda planken med hjälp av sticksåg. De gamla skarndäcken användes som mallar. Resten av skarndäck kan sågas raka med cirkelsåg och böjas på plats. Endast förliga änden på skarndäcksbrädan figursågas något, även det med klingan, för att underlätta monteringen. Metoden beskrives i Thomas Larssons bok.

Vad gäller valet av skruv har jag på annan plats på hemsidan beskrivit den traumatiska upplevelsen. Men valet föll efter viss eftertanke på bronsskruv, detta trots det mycket höga priset. För närvarande kostar en 5x40 – 8.20 kr/styck (vid köp av 100 st)! Mest för att den gamla hederliga träskruvsformen (DIN 97) är den enda som gör jobbet på rätt sätt. Men även för att brons anses vara den mest stabila metallen och dessutom har aktivt rötskyddande egenskaper.

Den som har god framförhållning (inte jag denna gång) kan beställa bronsskruven över Internet från Tyskland eller England, och spara många rara sekiner. Obs. bronsskruv ska inte förväxlas med mässingsskruv!

Stäng fönstret!